2013. augusztus 19., hétfő

A Honfoglalás elkezdődött: megérkezett Álmos Vezér

A közel egy hónapos nyári szünet után újra friss poszttal jelentkezünk. Nem is akármilyen témában írunk most, hanem az új magyar nemzeti légitársaságról, illetve annak első gépének megérkezéséről. Reméljük tetszeni fog első repülős cikkünk!

2013. július elején láttak napvilágot az első találgatások egy új légitársaságról, a SÓLYOM Hungarian Airways-ről. Mind a szakma, mind a közvélemény és a média is meglehetősen szkeptikusan fogadta a híreket, hiszen a MALÉV tavalyi megszűnése után számos hasonló kezdeményezésről lehetett hallani, melyek közül máig egyikből sem lett több a puszta fikciónál (ilyen volt pl. a Hungarian World Airways is).

Csak terv maradt: HWA
Forrás: http://www.flyhwa.com/
A találgatásoknak végül egy 2013. július 24-i sajtótájékoztató vetett véget, ahol számos információ hangzott el a jövendő társaságról, bemutatkoztak a vezetők, és világossá vált a tulajdonosi összetétel is. Ez a következő: a társaság három magyar magánszemély, Hurtyák Róbert, Vágó József,  és Lucsik János tulajdonában van, a stabil tőkeerős hátteret pedig egy az Ománi Szultánságban bejegyzett idegenforgalmi társaság, valamint egy Dubai befektető biztosítja.

Hurtyák Róbert, Vágó József és Lucsik János
Forrás: http://www.lhbp.hu/
Kiderült az is, hogy jól előkészített, közel 1,5 éves munka előzte meg a sajtótájékoztatót, de mindaddig nem akartak kiállni a nyilvánosság elé, míg a legsarkalatosabb, az indulást megelőző kérdésekben nem egyeztek meg partnereikkel.

A SÓLYOM Hungarian Airways részben a MALÉV után keletkezett űrt kívánja betölteni, valamint új piacokat, uticélokat is kíván üzemeltetni. Ezt a tényt az is igazolja, hogy üzleti tervük szerint a Cég 2017-re mintegy 50 gépes flottával 96 desztinációt kíván megnyitni. Ez a szám jóval nagyobb a MALÉV korábbi számainál (22 gép, 50 desztináció). A kétkedők számos kérdésükre azonban nem kaptak választ, ezért sokan továbbra sem voltak biztosak a légitársaság elindulásában. Már a tájékoztatón elhangzottak azonban információk az első gépről, melyet az Álmos Vezér név és a stílszerű HA-SHA lajstromjel díszít.

Látványterven az első gép
Forrás: http://solyomairways.com/
2013. augusztus 18.-án délután azonban elérkezett a történelmi pillanat, vagy, ahogy Vágó József Vezérigazgató fogalmazott: "a Honfoglalás", melynek keretében megérkezett az első repülőgép, melyen eseménynek blogunk szerkesztői is részesei lehettek.

Vasárnap, délután három óra. A legtöbb családnál a nyugodt délutáni pihenő ideje, de nem a reptéren: számos spotter, reptéri dolgozó, sajtós és szakmai ember feszülten vár egy gépre, egy pillanatra, egy új légitársaság születésére. Kis késéssel, de hamarosan fel is tűnik a horizonton a gép, mely egy átstartolás, majd áthúzást követően landol a 31L kifutópályán.

Szép áthúzás
Forrás: Budapest Airport
A repülőgépet az 1-es Terminál előterén vízsugárral köszöntik, majd ahogy azt illik, a gép tekintélyesen pózol az érdeklődőknek, majd egy szép kanyarral mintegy a vörös szőnyegre érkezve begördül. Megnyitóbeszédek, köszönetnyilvánítások követik egymást: megható pillanatok ezek a repülésben élők, dolgozók számára, hiszen újra kezd egy olyan társaság kibontakozni, mely mögé fel lehet majd állni, lehet ragaszkodni, talán hasonlóan, mint ahogy régen is.

Bár a repülőgép festéséről számos képet lehetett korábban látni a világhálón, a belső tér eleganciáját, prémium voltát elsőként csak a meghívott vendégek tekinthették meg. A Boeing 737-500 típusú jet 110 üléses, ebből 12 business, 98 pedig a turistaosztályhoz tartozik. A business ülések rendkívül kényelmesek, az Európában megszokottnál jóval komfortosabbak, és ahogy azt illik, természetesen bőr borításúak. Nem kell csalódniuk azonban azoknak sem, akik a turistaosztályt választják: őket is kiváló textilhuzatos, már-már az otthoni kanapék kényelmét ígérő székek várják.

Vízsugaras köszöntés

Impozáns látvány az új gép

A turistaosztály

Számos érdeklődőt vonzott az esemény

Bár a repülőgép még a tegnapi napon visszarepült Bournemouth-ba, hogy alkatrészekkel térjen vissza, hamarosan megkezdi charter járatait, később pedig megérkezik további öt, azonos típusú társa (http://www.planespotters.net/Airline/Solyom-Hungarian-Airways), hogy október elejétől menetrend szerinti járatokkal 22 célállomásra repüljenek. Egy biztos: mi szurkolunk nekik!

Kíváncsi vagy a friss közlekedési hírekre, információkra? Megtalálsz minket a facebook-on is!

Tetszett ez a poszt, vagy van benne javítani való? Ide írhatod a véleményed!